Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

10 aspecte despre diabet

Pe plan mondial, numărul de persoane cu diabet a crescut de 4 ori, comparativ cu anul 1980.

Cauzele sunt complexe, însă creșterea are la bază numărul tot mai mare de persoane supraponderale, obeze și lipsa pe scară tot mai largă a activității fizice.

Diabetul de orice tip poate conduce la complicații și creșterea riscului de moarte prematură. În 2012, diabetul a fost cauza directă de deces pentru 1,5 milioane de persoane din întreaga lume. Diabetul și complicațiile sale pot fi prevenite, în cea mai mare parte a cazurilor, printr-o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți normale și evitarea consumului de tutun.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport global, ce a evidențiat 10 aspecte:

  1. 422 milioane de persoane au diabet. Prevalența diabetului a crescut în ultimii 30 de ani, ca răspuns la creșterea numărului de persoane supraponderale și obeze.
  2. Diabetul de tip 1 este cauza principală de deces în lume. În 2012, diabetul a fost cauza directă de deces pentru 1,5 milioane de persoane, alte 2,2 milioane de persoane decedând ca uirmare a nivelului ridicat al glucozei din sânge. Chiar și atunci când nivelul de glucoză din sânge nu este suficient de mare pentru a fi pus diagnosticul de diabet, în corp au loc procese de deteriorare. Riscul cardiovascular crește și el odată cu nivelul glucozei din sânge.
  3. Există 2 forme majore de diabet. Diabetul de tip 1 se caracterizează prin lipsa producției de insulină, în timp ce diabetul de tip 2 rezultă din folosirea ineficientă a insulinei de către corp.
  4. Un al treilea tip de diabet este cel gestațional, caracterizat prin hiperglicemie în timpul sarcinii, însă sub valoarea asociată cu diagnosticul de diabet. Femeile cu diabet gestațional prezintă un risc crescut de complicații în timpul sarcinii și la naștere. Ele și copiii lor au șanse crescute de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.
  5. Diabetul de tip 2 este mai des întâlnit decât cel de tip 1, fiind asociat cu supraponderalitatea și obezitatea. Diabetul de tip 2 la copii – în trecut rar întâlnit – a devenit și el tot mai frecvent.
  6. Persoanele cu diabet pot avea o viață lungă și de calitate atunci când diabetul este detectat la timp și gestionat corect. Aceste intervenții includ controlul glicemiei printr-o combinație de dietă, activitate fizică și, dacă este cazul, medicație; controlul tensiunii arteriale și al nivelului lipidelor pentru a reduce riscul cardiovascular și alte complicații; screening regulat pentru detectarea la timp a deteriorărilor apărute la ochi, rinichi sau picioare în vederea tratării la timp.
  7. Diagnosticul timpuriu și măsurile de intervenție sunt punctul de plecare pentru a trăi bine și cu diabet. Cu cât mai mult o persoană trăiește cu diabet nediagnosticat, cu atât sănătatea este mai mult afectată. De aceea, testarea de bază în orice unitate de îngrijire a sănătății ar trebui să includă măsurarea glicemiei.
  8. Cele mai multe decese cauzate de diabet au loc în țările slab dezvoltate, ce nu au acces la tehnologiile de bază menite să sprijine îngrijirea persoanelor cu diabet.
  9. Diabetul este o cauză importantă a orbirii, amputațiilor și afecțiuni ale rinichilor, crescând totodată riscul de deces prematur. Complicațiile posibile includ infarctul, atacul cerebral, funcționarea defectuoasă a rinichilor, amputații ale piciorului (generate de nevindecarea ulcerelor la picioare), pierderea vederii și afectarea nervilor.
  10. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit. 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, desfășurată în cea mai mare parte a zilelor, plus o dietă sănătoasă pot reduce drastic riscul de apariție a diabetului de tip 2.

 

 

 

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

▲ SUS