Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume.

80 de milioane de oameni din lume au avut un accident vascular cerebral și 50 de milioane de supravietuitori trăiesc cu o anumită formă de invaliditate permanentă.

Iată șase pași pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral:

  1. Cunoașteți factorii de risc personal: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și colesterolul în sânge.
  2. Fiți activi fizic și exersați în mod regulat
  3. Mențineți o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume și scăzută în sare, pentru o stare de sănătate optimă și pentru a menține tensiunea arterială scăzută
  4. Limitați consumul de alcool
  5. Evitați fumatul
  6. Învațați să recunoșteți semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral

Dieta săracă în sare

Se recomandă ca aportul de sare să fie redus la mai puțin de 5g pe zi pentru a reduce riscul de a avea un accident vascular cerebral. Sarea ridică tensiunea arterială, iar cu cât tensiunea arterială este mai ridicată, cu atât riscul nostru de accident vascular cerebral este mai mare.

Adulții ar trebui să consume mai puțin de 5 grame de sare pe zi, iar copiii chiar mai puțin. Este deosebit de important ca cei mici să nu mănânce prea mult sare, deoarece tensiunea arterială începe să crească încă din copilărie.

O mare parte din sarea pe care o consumăm este în alimentele de zi cu zi, cum ar fi pâinea, sosurile, brânza și carnea procesată, precum și sarea adăugată la masă și în timpul gătitului.

Luați-vă timp să vă obișnuiți cu gustul alimentelor mai puțin sărate.  

Fibrilația atrială și alte condiții cardiace

Fibrilația atrială (AF) este o afecțiune a inimii subdiagnosticată și subtratată și un factor major de risc pentru accident vascular cerebral. Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. In mod normal bataile inimii sunt ritmice; in fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala. 

Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor. Aceasta acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri in atrii. Daca inima pompeaza acest cheag in circulatie, acesta poate ajunge la nivelul creierului. Cheagul poate obstrua fluxul sangelui catre creier, determinand producerea unui accident vascular cerebral. 

Semnele de avertizare a accidentelor vasculare cerebrale

Ca simptome, apar: paralizia unei jumătăţi de corp (hemiplegie), tulburări de vorbire şi percepţie a realităţii, reducerea câmpului vizual, tulburări de sensibilitate, paralizia unor nervi cranieni, asimetrie facială, tulburări de personalitate, toate în funcţie de zona unde s-a produs accidentul vascular.

▲ SUS