Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Boala Alzheimer și demența: sfaturi pentru viața de zi cu zi

Îngrijirea unei persoane cu Alzheimer sau demență presupune răbdare și flexibilitate. Pentru a reduce frustrarea, luați în considerare aceste sfaturi pentru sarcinile zilnice - de la limitarea alegerilor la crearea unui mediu sigur.

O persoană cu demență ar putea deveni agitată atunci când sarcinile cândva simple devin dificile.

Limitați provocările

Nu vă grăbiți. Așteptați-vă ca sarcinile să dureze mai mult decât în mod obișnuit și programați mai mult timp pentru acestea. Permiteți timp pentru pauze în timpul sarcinilor.

Implicați persoana. Permiteți persoanei cu demență să facă cât mai mult cu asistență redusă. De exemplu, el sau ea ar putea fi capabil să așeze masa cu ajutorul unor indicii vizuale sau să se îmbrace indiferent dacă așezați sau nu hainele în ordinea îmbrăcării.

Oferiți variante. Oferiți câteva variante, dar nu prea multe în fiecare zi. De exemplu, oferiți două ținute dintre care să aleagă, întrebați dacă preferă o băutură caldă sau rece sau întrebați dacă ar prefera să facă o plimbare sau să vadă un film.

Furnizați instrucțiuni simple. Persoanele cu demență înțeleg cel mai bine comunicarea clară, precisă.

Limitați somnul din timpul zilei. Evitati perioadele prelungite de somn din timpul zilei. Acest lucru poate reduce riscul de a conduce la inversarea zilelor și a nopților.

Reduceți distragerile. Opriți televizorul și minimizați alte distrageri la ora de masă și în timpul conversațiilor pentru a facilita concentrarea persoanei cu demență.

Fiți flexibil

În timp, o persoană cu demență va deveni mai dependentă. Pentru a reduce frustrarea, rămâneți flexibili și adaptați-vă rutina și așteptările după cum este necesar. De exemplu, dacă dorește să poarte aceeași ținută în fiecare zi, luați în considerare să cumpărați câteva ținute identice.

Creați un mediu sigur

Dementa afectează judecata și abilitățile de rezolvare a problemelor, crescând riscul de rănire a persoanei. Pentru a promova siguranța, evitați căderile instalând balustrade sau bare de sprijin unde este nevoie. Instalați încuietori la dulapurile care conțin obiecte cu potențial periculos, cum ar fi medicamente, alcool, substanțe de curățare toxice, ustensile și instrumente periculoase.

Concentrați-vă pe îngrijirea individualizată

Fiecare persoană cu boala Alzheimer va avea simptome și o evoluție diferite. Adaptați aceste sfaturi practice la nevoile membrilor familiei voastre. Răbdarea și flexibilitatea - împreună cu îngrijirea propriei persoane și sprijinul prietenilor și a familiei - vă pot ajuta să faceți față provocărilor viitoare.

▲ SUS