Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Ce este coprocitograma?

Coprocitograma este o analiza uzuala in laboratoarele clinice si consta in evaluarea microscopica directa prin preparat nativ si prin frotiu colorat  a materiilor fecale,cu valoare in diagnosticul diferential al sindroamelor diareice acute.

Avand in vedere ca  etapa pre-analitica (inainte de analiza propriu-zisa), este  fundamentala pentru evalurea corecta, obiectiva  a probei de materii fecale, se impun cateva precizari:

- Recolta se va face in recipiente destinate acestui tip de produs biologic (coprorecoltoare fara mediu de conservare si transport)

- Proba de materii se aduce in laborator in maxim 2 ore de la recoltare sau se va pastra la frigider maxim 24 ore daca recolta s-a realizat intr-un moment in care nu a fost posibila aducerea in laborator in timp util

- Esantionul recoltat (de cele mai multe ori, daca este vorba de copii, de catre parinte) trebuie sa fie reprezentativ -  se aleg din materiile fecale portiunile cu mucus, eventual striuri de sange, portiuni decolorate , cu resturi alimentare nedigerate

- Scaun nemixat cu urina

- Este de preferat ca proba sa fie recoltata inainte de administrare se supozitoare sau preparate care pot contine excipienti ce impieteaza examinarea directa si coloratrea frotiurilor

- Efectuarea coprocitogramei se recomanda pentru diagnosticul prezumptiv diferential al sindroamelor diareice acute

- Metoda de lucru este examinarea microscopica directa a preparatului extemporaneu din materii fecale si a frotiului colorat (albastru de metilen, Gram uneori Giemsa)

Coprocitograma raporteaza prezenta eritrocitelor , leucocitelor , celulelor epiteliale  si in mod particular ,cu valoare de diagnostic  a bacteriilor din Genul Campylobacter.

Analiza are semnificatie pentru etiologia  bacteriana daca exista un numar de leucocite polimorfonucleare (PMN) mai mare de 10/hpf (camp microscopic cu putere mare – obiectiv 40x  mai frecvent implicati fiind germenii din grupul Shigella, Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli enteroinvaziv si enterohemoragic-Genul Campylobacter se recunoaste si se specifica in frotiul colorat albastru de metilen sau Gram datorita morfologiei caracteristice..

Cu cat este mai mare numarul de leucocite prezente in materii fecale(reactia inflamatorie), cu atat mai mare este probabilitatea existentei unui agent patogen invaziv.

Virusurile determina scaune diareice apoase, frecvente, uneori cu degradarea mecanismelor de membrana , in functie de severitatea infectiei, gazda, agentul etiologic , cu putine elemente celulare iar coprocitograma nu arata prezenta unei reactii inflamatorii.

Prezenta hematiilor integre  in lipsa leucocitelor in numar semnificativ pledeaza de cele mai multe ori pentru o hemoragie inferioara (rectala) iar asociate cu leucocitele pentru un proces infectios / inflamator bacterian sau de alta etiologie (daca se exclude cea bacteriana).

 Prezenta mucusului,  reprezinta o reactie de raspuns al mucoasei intestinale la un factor de stress si poate fi de tip inflamator (cand contine leucocite in numar mare si hematii) sau de tip adaptativ(lipsit de celule inflamatorii)

Celulele epiteliale intestinale insotesc ca si mucusul procelele inflamatorii intestinale dar pot fi prezente si in constipatie.

Interpretarea rezultatelor se va face de catre medicul curant

Conditii asociate cu un numar crescut de leucocite (>10 PMN/hpf), eritrocite si mucus in scaun sunt: colita difuza indusa de administrarea de antibiotice, colita ulceroasa, shigeloza, salmoneloza, infectiile cu Yersinia, Campylobacter, E. coli enteroinvaziv si enterohemoragic1

Conditii asociate cu un numar redus de leucocite in scaun includ: shigeloza la debut ce afecteaza intestinul subtire, colita indusa de antibioticoterapie si unele parazitoze .

Conditii asociate cu absenta leucocitelor in scaun sunt urmatoarele: infectiile virale, holera, infectiile cu bacterii enterotoxigene (Staphylococcus, Clostridium), giardioza.

Salmonella typhi poate induce un raspuns  de tip monocitar.

Limite si interferente

Leucocitele pot fi absente in scaun intr-un procent de 10-15% din cazurile de infectie cu bacterii enteroinvazive.

Pe de alta parte, prezenta leucocitelor in fecale este asociata si cu afectiuni non-infectioase de exemplu boli inflamatorii idiopatice ale intestinului subtire.

Coprocitograma,este o analiza  cu caracter prezumptiv bazata pe morfologia celulara insa constituie o analiza obligatorie pentru aprecierea  a etiologiei (bacteriene sau virale) in sindroamele diareice precum si in diagnosticul precoce al infectiei cu bacterii din Genul Campyobacter.

Dr Simona Matiut
Laborator Praxis Iasi

▲ SUS