Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Copii sănătoşi şi în sezonul rece

Doamna Dr. Doina Georgescu, fost medic primar laborator clinic hematologie la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria din Iaşi, în prezent Manager Tehnic al Laboratorului Praxis, recomandă părinţilor:

Copiii vor fi pregătiţi pentru intrarea în sezonul rece, în sensul acomodării treptate cu temperaturile scăzute, folosind îmbrăcaminte adecvată, însă fără excese. Se va evita acoperirea nasului şi a gurii copiilor; de altfel, nici iarna nu e indicat acest lucru, prin prisma umezelii ce se acumulează sub fular şi a faptului că aerul nu circulă corect.

Miscarea zilnică în aer liber, prin simple plimbari, este şi ea benefică pentru sistemul imunitar. Totodată, se va face încărcarea cu vitamine a organismului, prin consumarea de fructe, preferabil de sezon, încă vii din punct de vedere al principiilor conţinute, cum sunt merele, dar şi citrice ori kiwi. Apelul la vitaminele de sinteză e potrivit mai ales daca au existat în prealabil diferite afecţiuni (de ex. rinofaringite). Se va menţine o hidratare optimă, inclusiv prin ceaiuri îndulcite cu miere de albine.

Camerele copiilor vor fi aerisite şi menţinute curate, temperatura indicată de confortul termic fiind 22-23 grade C. Spaţiile vor fi umidificate cu ajutorul aparatelor concepute special în acest scop sau aşezând un prosop umed pe calorifer.

În cazul apariţiei rinitei, ca prim semn de răceală, se poate folosi serul fiziologic pentru dezobstrucţia nazală (cu pipeta), întrucat are echilibrul sărurilor din organism, alături de dezinfectante orale. În măsura în care este posibil, vor fi evitate aglomeraţiile; dieta va fi uşoară, netraumatizantă, semilichidă, pentru a nu irita suplimentar faringele.

Practicarea sporturilor şi jocurilor de iarnă, potrivit vârstei copiilor, este şi ea extrem de benefică pentru menţinerea sănătaţii în sezonul rece.

Sănătate celor mici şi celor mari !

▲ SUS