Menu

IASI: 0332 80 27 63 | 0740 034 141

BRAILA: 0339 110 802 | 0756 049 237

Evaluarea HER2/neu in tumorile mamare

Supraexprimarea/amplificarea HER2/neu (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (engl.)  = Receptorul factorului de creștere hormonală 2) în 15-20% din tumorile de sân este asociată cu un prognostic slab, comportament agresiv al tumorii și totuși rată de răspuns patologic complet tot mai mare sub un tratament specific țintit.

Statusul HER2/neu poate fi evaluat prin tehnici IHC (imunohistochimice) sau ISH (tehnici de hibridizare in situ) folosind un bloc de parafină cu proba biopsiată.

Sa detaliem!

HER2/neu (ERBB2) este o proteină transmembranară sintetizată de gena cu același nume situată pe cromozomul 17,  având  activitate tirozinkinazică și rol de factor de creștere.

În situațiile în care această proteină este supraexprimată, în sensul că membrana unei singure celule conține mai multe molecule ale acestei proteine, aceasta acționează ca și oncogenă - induce o înmulțire necontrolată a celulei în context tumorigen. 

Celulele normale conțin aproximativ 100,000 receptori HER2/neu, pe când în tumorile cu supraexpresie HER2/neu acest număr poate ajunge la 2 milioane.

Supraexprimarea/amplificarea HER2 este întâlnită în mai multe tipuri de tumori maligne cu diverse localizări. 15-20% din cancerele de sân prezintă supraexprimare/amplificare HER2/neu. Tumorile mamare apar frecvent la femeile active cu vârsta cuprinsă între 40-60 ani. Este importantă atât diagnosticarea acestora în stadii incipiente de boală cât și evaluarea statusului proteinei HER2/neu cu scopul de a beneficia în urma terapiilor sistemice neoadjuvante.

Obiectivul principal al studiilor clinice privind eficacitatea anumitor linii terapeutice este obținerea unui răspuns patologic complet. Aceasta implică o evaluare foarte amănunțită a sânului postoperator pentru a se constata involuția totală a tumorii atât la nivelul glandei mamare cât și în limfonodulii de drenaj, ca rezultat al unui tratament neoadjuvant.

Evaluarea statusului proteinei HER2/neu prin teste IHC (imunohistochimice) sau ISH (tehnici de hibridizare in situ) este utilă în predicția răspunsului la terapia cu Herceptin (Trastuzumab) în carcinoamele mamare, dar și gastrice. Pacienții eligibili pentru terapia anti-HER prezintă o evoluție mai lentă a bolii sub tratament și o rată  mai mare de răspuns cu o supraviețuire globală îmbunătățită.

Metodele de evaluare a statusului HER2/neu fie prin teste IHC sau prin tehnici ISH au o corelație bună între ele, fiind sensibile, cu condiția de a fi utilizate kituri de determinare aprobate internațional și efectuate într-un laborator specializat care poate asigura validarea adecvată a procedurilor de testare.

Odată cu apariția pe piață a tratamentului Herceptin (Trastuzumab), a apărut necesitatea de standardizare a testării și raportării HER2/neu. Cea mai cost eficientă metodă este cea de testare prin teste IHC cu scorificare specifică:

• 0 (negativ) - nu se observă colorarea membranei sau aceasta interesează <10% din celulele tumorale;
• 1+ (negativ) - la >10% dintre celulele tumorale este detectată o colorare membranară vagă, abia perceptibilă. Membrana acestor celule este colorată numai parțial.
• 2+ (echivoc) - la >10% dintre celulele tumorale, este detectată o colorare completă a membranei, slabă până la moderată.
• 3+ (pozitiv) - la >10% dintre celulele tumorale este detectată o colorare completă a membranei, cu intensitate moderată până la intensă.