Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Factori de risc cardiovascular

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge și includ:

- boala coronariană - boala vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii;
- boala cerebrovasculară - boala vaselor de sânge care alimentează creierul
- boala arterială periferică - boala vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele;
- boala cardiacă reumatică - afectarea mușchiului inimii și valvelor inimii de febra reumatică, cauzată de bacteriile streptococice;
- boli cardiace congenitale - malformații ale structurii inimii existente la naștere;
- tromboza venoasă profundă și embolie pulmonară - cheaguri de sânge la nivelul venelor piciorului, care se pot disloca și muta la inimă și plămâni.

Atacurile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt, de obicei, evenimente acute și sunt cauzate în principal de un blocaj care împiedică curgerea sângelui în inimă sau în creier. Cel mai frecvent motiv pentru aceasta este o acumulare de depozite grase pe pereții interiori ai vaselor de sânge care alimentează inima sau creierul. Accidentele vasculare cerebrale pot fi, de asemenea, cauzate de sângerări de la un vas de sânge din creier sau de la cheaguri de sânge. Cauzele atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale sunt de obicei prezența unei combinații de factori de risc, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul nociv al alcoolului, hipertensiunea, diabetul și hiperlipidemia.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare?

Cei mai importanți factori comportamentali de risc pentru bolile de inimă si accident vascular cerebral sunt dieta nesănătoasă, inactivitatea fizica, consumul de tutun si consumul alcoolului. Efectele factorilor de risc comportamentali sunt tensiunea arterială crescută, creșterea glicemiei, creșterea lipidelor sanguine, supraponderabilitatea și obezitatea. Acești "factori de risc intermediari" pot fi măsurați în unitățile de îngrijire primară și indică un risc crescut de a dezvolta un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații.

Încetarea consumului de tutun, reducerea sării în dietă, consumul de fructe și legume, activitatea fizică regulată și evitarea consumului de alcool au arătat că reduc riscul bolilor cardiovasculare. În plus, tratamentul medicamentos al diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și a lipidelor în sânge poate fi necesar pentru a reduce riscul cardiovascular și pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau care prezintă un risc cardiovascular ridicat (datorită prezenței unuia sau mai multor factori de risc cum ar fi hipertensiunea, diabetul, hiperlipidemia sau boală deja stabilită) necesită consiliere și tratament, după caz.

▲ SUS