Menu

IASI: 0332 80 27 63 | 0740 034 141

BRAILA: 0339 110 802 | 0756 049 237

Hipoglicemia indica o problema de sanatate!

Hipoglicemia reprezinta o afectiune cauzata de un nivel foarte scazut de zahar din sange (glucoza - principala sursa de energie a corpului) si cel mai adesea apare ca efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratarea diabetului.

Cu toate acestea, o varietate de afectiuni – multe dintre acestea fiind rare - pot provoca scaderea glicemiei la persoanele fara diabet.  Ca si febra, hipoglicemia nu este o boala in sine, ci un indicator al unei probleme de sanatate.

Tratamentul imediat al hipoglicemiei este necesar atunci cand nivelul de zahar din sange este de 70 mg / dL sau 3,9 mmol / L sau chiar mai scazut. Acesta presupune masuri rapide pentru a readuce nivelul de zahar din sange intr-un interval normal, fie prin ingerarea de alimente sau bauturi cu continut ridicat de zahar, fie utilizand medicamente.  Tratamentul pe termen lung necesita identificarea si tratarea cauzei care sta la baza hipoglicemiei.

Simptome

Dacă nivelul glicemiei devine prea scazut, semnele si simptomele pot include:

o   ritm cardiac neregulat

o   oboseala

o   paloarea pielii

o   tremurat

o   anxietate

o   transpiratie

o   foame

o   iritabilitate

o   senzatie de uscare a gurii

o   atacuri de panica in timpul somnului

o   confuzie

o   comportament anormal

o   incapacitatea de a finaliza sarcinile de rutina

o   tulburari vizuale (vedere incetosata)

o   convulsii (pană la pierderea cunostintei si chiar deces)

o   persoanele pot parea ca si cum ar fi in stare de ebrietate, pot sa stalceasca cuvintele si sa aiba miscari stangace ale corpului

 

  Cand trebuie consultat un doctor?

Solicitati imediat ajutorul unui medic daca:

  • manifestati simptomele hipoglicemiei si nu va stiti cu diabet
  • aveti diabet, luati tratament, dar totusi sunteti hipoglicemic.

Tratamentul initial al hipoglicemiei consta in consumul de suc sau bauturi racoritoare obisnuite, bomboane sau administrarea de tablete de glucoza.  Daca acestea nu determina cresterea glicemiei, iar simptomele nu sunt imbunatatite, contactati imediat medicul. 

 Hipoglicemia este ereditara?

 Potrivit cercetatorilor, o forma rara și severa de hipoglicemie ar putea fi de natura genetica.  Oamenii de stiintă de la Universitatea din Cambridge au descoperit ca o mutație in gena AKT2 joaca un rol critic in reglarea semnalului insulinei catre tesuturile corpului. 

O usoară modificare a acestei gene lasa semnalul partial "deschis", determinand organismul sa actioneze ca si cand insulina ar fi prezenta constant in corp, prin urmare, reducand foarte mult nivelul glicemiei si conducand la instalarea hipoglicemiei. 

 Reglarea glicemiei

Corpul uman proceseaza nivelul zaharului din sange astfel: dupa ingerarea de alimente (paine, orez, paste, legume, fructe si produse lactate) organismul descompune carbohidratii în diverse molecule de zahar, inclusiv glucoza.

Glucoza este principala sursa de energie pentru corp, dar nu poate intra in celulele tesuturilor fara ajutorul insulinei - un hormon secretat de pancreas.  Cand nivelul de glucoza creste, anumite celule (celule beta) din pancreas elibereaza insulina.  Acest lucru permite glucozei sa intre in celule si sa ofere combustibilul de care celulele au nevoie pentru a functiona corect.  Orice glucoza suplimentara este pastrata in ficat si muschi sub forma de glicogen (Figura 1).

 

(Figura 1)

Daca nu se mananca timp de cateva ore si nivelul glicemiei scade, un alt hormon din pancreas numit glucagon semnaleaza ficatului sa descompună glicogenul depozitat si sa elibereze glucoza in fluxul sanguin (Figura 2). 

(Figura 2)

Aceasta mentine nivelul glicemiei intr-un interval normal pana la urmatoarea masa.

  Investigatii medicale

Diagnosticul de hipoglicemie este pus pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a valorilor glicemiei sanguine.

In cadrul Laboratorului PRAXIS se determina urmatoarele analize pentru depistarea hipoglicemiei cum ar fi: Insulina, Peptid C, determinarea glucozei in sange si testul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), care desi este folosit in diagnosticarea diabetului zaharat poate furniza informatii relevante legate de scaderea indicelui glicemic si implicit a hipoglicemiei.

De retinut: Testul de tolerantă la glucoza orala nu ar trebui folosit pentru diagnosticarea unei glicemii postprandiale (dupa masa).  Acest test nu furnizeaza rezultate consecvente si de încredere pentru a fi folosit in screening-ul hipoglicemiilor.

▲ SUS
Schimba preferintele pentru cookie-uriu