Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Oase sănătoase pentru o viață

De-a lungul vieții, sănătatea osoasă este deosebit de importantă.

Osteoporoza - o boală care determină oasele să devină mai fragile și predispuse la rupere - este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.  Oasele ne ajută să ne deplasăm, să transportăm obiecte sau să pedalăm. De asemenea, oasele protejează organele, ancorează mușchii, stochează și furnizează calciu. Dar, in ultimii ani, cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca scheletul joaca un rol important in sistemul endocrin, ajutand la reglarea metabolismului corpului si a rezistenței la insulină.

Masa osoasă

Sistemul osos este viu și se schimbă în mod constant. De-a lungul vieții, segmentele de os vechi sau uzate sunt descompuse și îndepărtate și se formează un nou os. Acest proces este numit remodelare. Prin acest proces, scheletul dumneavoastră se reface.

În timpul copilăriei și al adolescenței, corpul dumneavoastră produce noi oase mai rapid decât la orice altă vârstă, iar scheletul crește în dimensiune și densitate. Densitatea oaselor se referă la cantitatea de calciu și alte minerale pe care le conțin oasele. Cantitatea de țesut osos din schelet (masa osoasă) crește rapid. Pentru fete, creșterea maximă osoasă are loc în anii între pubertate și vârsta de 18 ani, iar vârful densității osoase este atins între 30-35 ani.

După vârsta de 30 de ani începe treptat pierderea densității osoase. Riscul dezvoltării de osteoporoza va depinde de cât de mult țesut osos veți obține în timpul tinereții și cât de repede îl veți pierde ulterior. Cu cât este mai mare densitatea osoasă în perioada 30-35 ani, cu atât mai puțin probabil veți dezvolta osteoporoza pe măsură ce îmbătrâniți.

Unele aspecte ale masei osoase nu sunt sub controlul dumneavoastră. Factorii genetici au un cuvânt de spus. Totodată, în general, femeile au o masă osoasă mai mică decât bărbații. Dar pot fi luate măsuri pentru a vă asigura sănătatea osoasă. Deși este important să construiți oase puternice și sănătoase în timpul copilariei și adolescenței, aceeași pași vă vor proteja oasele în timpul maturității.

Ce înseamnă să ai oase puternice?

Masa osoasă este cantitatea totală de țesut osos din schelet. Oasele sunt bogate în minerale. Cu cât este mai mare conținutul în minerale al oaselor, cu atât acestea sunt mai puternice. Atunci când oasele conțin mai puțin decât în ​​mod normal, își pierd în cele din urmă structura internă de susținere.

Forța osoasă se referă la capacitatea osului de a face față factorilor de stres și depinde de calitatea oaselor, inclusiv de masa și densitate. Având oase puternice, este mai puțin probabil să dezvoltați osteoporoză sau să aveți parte de fracturi.

În cadrul Laboratorului Praxis pot fi efectuate o serie de investigaţii în vederea determinării riscului individual de dezvoltare a osteoporozei şi a monitorizării metabolismului osos, precum Osteocalcin, 25-OH Vitamina D, CTX. Detalii suplimentare la telefon 0232.206180.

▲ SUS