Pași pentru reducerea stresului
Provocările vieții de zi cu zi fac ca dobândirea abilităților de gestionare a stresului să fie necesare pentru noi toți.
Un prim pas este identificarea factorilor declanșatori ai stresului. Ce te face să te simți furios, tensionat, îngrijorat sau iritabil? Ai adesea dureri de cap sau de stomac fără cauză medicală? Este greu să te concentrezi sau ai probleme cu somnul noaptea?
Unii factori de stres, cum ar fi presiunile de la locul de muncă, problemele din casă, un program încărcat sau preocupările financiare, sunt ușor de identificat. Dar micile activități zilnice, cum ar fi așteptarea la o coadă lungă sau întârzierea la o întâlnire, contribuie, de asemenea, la creșterea nivelului tău de stres.
Chiar și evenimentele considerate ca fiind pozitive, cum ar fi căsătoria sau cumpărarea unei case, pot fi stresante. În fapt, orice schimbare în viața ta poate provoca stres.
Odată ce ai identificat factorii care declanșează stresul, gândește-te la strategii pentru a le face față. Identificarea a ceea ce poți și ce nu poți controla este un bun punct de plecare. De exemplu, dacă stresul te ține treaz noaptea, soluția poate fi la fel de ușoară ca să scoți televizorul și computerul din dormitor și să-ți lași mintea să se relaxeze înainte de culcare.
Alteori, atunci când stresul se bazează pe cerințe mari la locul de muncă sau când e vorba de boala unei persoane dragi, ajută să reactionezi diferit.
Nu e nevoie să le faci pe toate singur. Caută ajutor și sprijin din partea familiei și a prietenilor, indiferent dacă ai nevoie de cineva care să te asculte ori de ajutor pentru îngrijirea copiilor.
Gestionează-ți timpul și prioritizează-ți sarcinile și angajamentele. Stabilește ce este cel mai important sau la ce angajamente poți renunța. Învață să spui și „nu“.
Mulți oameni beneficiază de pe urma practicilor precum respirația profundă, tai chi, yoga, meditația, mindfulness sau plimbarea în natură în natură. Fă un masaj, o baie cu spumă, dansează, ascultă muzică, urmărește o comedie - orice te ajută să te relaxezi.
Menținerea unui stil de viață sănătos te va ajuta să gestionezi mai bine stresul. Adoptă o dietă sănătoasă, evită consumul de alcool, fă sport în mod regulat și dormi suficient. Fă un efort conștient pentru a petrece mai puțin timp în fața unui ecran - televizor, tabletă, computer și telefon - și mai mult timp relaxându-te.
Stresul nu va dispărea din viața ta, iar gestionarea acestuia e nevoie să facă parte din firescul vieții. Totuși, acordând atenție la ceea ce îți provoacă stres și exersând modalități de relaxare, poți contracara unele dintre efectele negative ale stresului și îți poți crește capacitatea de a face față provocărilor. Stă în puterea noastră să ne reducem nivelul de stres, să ne îmbunătățim calitatea vieții, capacitatea de concentrare, să avem relații mai bune și să ne îmbunătățim autocontrolul. Dacă stresul resimțit se înrăutățește, s-ar putea să fie utilă o discuție cu un profesionist în domeniul sănătății mintale.
Sursa: Mayo Clinic