Prediabetul
Atunci când o persoană are prediabet, nivelul glicemiei este constant ridicat, dar nu este suficient de ridicat pentru a se dezvolta în diabetul de tip 2.
Atunci când o persoană are prediabet, corpul său nu poate utiliza insulina eficient. Insulina este hormonul responsabil de transportul zahărului din fluxul sanguin la celule pentru a-l folosi pentru energie. Uneori, incapacitatea de a folosi în mod corect insulina are ca rezultat faptul că celulele nu obțin suficient zahăr. În consecință, rămâne prea mult zahăr în fluxul sanguin.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca complicații grave de sănătate, în special leziuni ale vaselor de sânge, ale inimii și rinichilor.
Asociația Americană pentru Diabet (ADA) sugerează că oamenii ar trebui să ia în considerare testarea sângelui pentru diabet începând cu vârsta de 45 de ani. Cu toate acestea, testarea glucozei ar trebui să înceapă mai devreme pentru persoanele care au factori de risc pentru diabet, cum sunt cele supraponderale sau care au antecedente familiale de diabet.
Factori de risc
Mulți factori pot contribui la dezvoltarea prediabetului. Cercetările au identificat din ce în ce mai mult legături între istoricul familial și prediabet. Cu toate acestea, un stil de viață sedentar și excesul de grăsime sunt printre cele mai frecvente cauze ale prediabetului și diabetului de tip 2.
Factorii de risc pentru prediabet și diabetul de tip 2 includ:
- Supraponderabilitatea sau obezitatea
- Vârsta: Prediabetul se poate dezvolta la orice vârstă, însă experții în sănătate consideră că riscul crește după vârsta de 45 de ani. Aceasta se poate datora inactivității, alimentației precare și unei pierderi de masă musculară, firească odată cu vârsta.
- Dieta: Consumul regulat de carbohidrați în exces, în special alimente sau băuturi îndulcite, poate afecta sensibilitatea la insulină în timp.
- Tiparul de somn: Conform unui studiu din 2018, persoanele cu apnee obstructivă de somn au un risc crescut de a dezvolta prediabet.
- Istoricul familial: Având o rudă apropiată cu diabet zaharat de tip 2 crește semnificativ riscul de a dezvolta afecțiune.
- Sindromul metabolic: o combinație între impactul obezității, tensiunii arteriale ridicate, niveluri ridicate de trigliceride sau grăsimi „rele” și niveluri scăzute de lipoproteine cu densitate ridicată, HDL sau grăsimi „bune”, pot crește rezistența la insulină în timp. Sindromul metabolic este prezența a trei sau mai multe afecțiuni care influențează metabolismul unei persoane.
Prevenire
Modificările sănătoase ale stilului de viață pot reduce șansele de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste modificări includ:
- Pierderea în greutate, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, poate reduce riscul dezvoltării diabetului de tip 2 cu 58%.
- Efectuarea activității moderate și consistente: persoanele cu diabet ar trebui să încerce 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână. Chiar dacă oamenii nu se simt pregătiți pentru un antrenament intens, mersul la plimbare sau grădinăritul poate face diferența.
- Creșterea masei musculare: mușchiul arde caloriile într-un ritm mai mare decât grăsimea, astfel încât creșterea masei musculare poate contribui la obținerea unei greutăți sănătoase. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei.
- Creșterea flexibilității: întinderea este o formă de exercițiu. Flexibilitatea poate contribui, de asemenea, la reducerea impactului rănilor și la îmbunătățirea recuperării.
- Reducerea stresului: întrucât stresul ar putea fi un factor de risc pentru prediabet, gestionarea nivelului de stres poate ajuta la prevenirea afecțiunii.
- Având o dietă sănătoasă: dietele bogate în fibre, proteine slabe și carbohidrați complecși, dar sărace în zaharuri simple, ajută la menținerea nivelului stabil al glicemiei.
- Respectând un program strict de masă: Asigurați-vă că mâncați la ore similare în fiecare zi și evitați să gustați excesiv între mese.
- Oprirea fumatului: Nicotina este un stimulent care crește nivelul glicemiei. Fumatul poate provoca rezistență la insulină și este un factor de risc pentru diabet.
- Evitarea excesului de zaharuri: Alimentele și băuturile cu zaharuri adăugate pot provoca modificări extreme ale glicemiei și contribuie la creșterea în greutate.
- Somnul suficient: Un studiu din 2015 sugerează că persoanele care au o calitate scăzută a somnului se confruntă, de asemenea, cu un risc mai mare de prediabet.