Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Tipuri de accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral echivalează cu întreruperea alimentării cu sânge și oxigen a unei părți a creierului. 

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigația sanguină a creierului este întrerupta brusc sau în momentul în care are loc ruperea unui vas, cu apariția unei hemoragii, sangele inconjurand celulele nervoase, ceea ce conduce la incapacitate functionala. In Europa, accidentul vascular cerebral este a doua cauza majora de deces dupa bolile coronariene si a sasea cauza majora din intreaga lume.

Dacă luăm în considerare un vas de sânge izolat, fluxul sanguin către țesutul cerebral poate fi întrerupt în două moduri:

- vasul se înfundă în interiorul acestuia (accident vascular cerebral ischemic)

- vasul se rupe, provocând scurgerea de sânge în creier (accident vascular cerebral hemoragic)

Accidentul vascular cerebral reprezinta intotdeauna o urgență medicală și este de doua tipuri:
1. AVC ischemic – reprezintă aproximativ 87% din toate cazurile de accident vascular cerebral si se produce atunci cand o artera care iriga tesutul nervos cu sange se blocheaza. Acesta la randul sau se clasifica in:

– AVC ischemic trombotic – cauza este formarea unui tromb sau cheag de sange
– AVC ischemic embolic – cauza este reprezentata de un tromb (trombembolie) sau de alte substante (placi de aterom) ce sunt transportate de fluxul sanguin de la locul de origine, prin sistemul circulator pana la vasele ce asigura irigarea sistermului nervos central.

2. AVC hemoragic– reprezintă aproximativ 13% din cazurile de accident vascular cerebral și se produce din cauza ruperii unui vas de sange, hemoragia ducand la cresterea presiunii intracraniene cu afectarea aferenta a tesutului nervos.

– AVC hemoragic intracerebral: un vas de sange din interiorul creierului se rupe
– AVC hemoragic subarahnoidian: un vas de sange de la suprafata creierului cauzeaza sangerarea, fiind localizata intre foita interna si mijlocie a meningelui.

Diagnosticarea accidentului vascular cerebral

Diagnosticarea unui AVC se face pe seama simptomelor, a examenului fizic, a istoricului medical, dar si cu ajutorul testelor si procedurilor medicale. In categoria procedurilor, se incadreaza computerul tomograf (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), teste sanguine, EKG, ecocardiografie, angiografie carotidiana pentru verificarea inimii si a vaselor de sange.

 

▲ SUS